pediatrie kind begeleid spelen

Revalidatie bij kinderen vereist een specifieke aanpak. In de leeftijdscategorie van 0 tot 18 jaar bekijken we zowel de mildere aandoeningen als de meer ernstige aandoeningen op een kindvriendelijke manier.

 

Welke kinderen komen in aanmerking?

- baby’s en peuters met algemene ontwikkelingsachterstand of vertraging, bijvoorbeeld moeilijkheden met rollen, kruipen, zitten, staan of stappen

- prematuren

- kinderrevalidatie na orthopedische operaties, breuken of sportletsels

- groeigerelateerde aandoeningen als ziekte van Sever, stressfracturen, tenenlopen,…

- kinderen die problemen hebben met de grove motoriek (evenwicht, coördinatie,…)

- begeleiding en stimulatie van baby’s met voorkeurshouding

 

 

 

Hoe gaat het in zijn werk?

pediatrie kindNa een telefonische afspraak leggen we een moment vast waarbij één of beide ouders aanwezig kunnen zijn om de achtergrond en de problematiek van het kind te bespreken. Naargelang de aard van de problematiek wordt een behandelingsschema opgesteld. De frequentie van behandeling is afhankelijk van de aandoening. Een therapiesessie duurt 30 of 60 minuten, afhankelijk van de aard van de gegeven therapie. Het therapieschema wordt in samenspraak met de ouders opgesteld.

 

EasyTape en de EasyTaping Methode zijn nieuw. Deze Zwitserse methode is de nieuwste revolutie op gebied van functioneel tapen.

Easytaping combineert neuroreflectoire fascilitatie met myofasciale sturing. Het effect hiervan is een versneld functioneel herstel door verbetering van mechanische sturing van de gewrichten en pijnvermindering.

De methode wordt toegepast bij zowel sporters als niet sporters.

Easytape is hypoallergeen en wordt door de meeste mensen goed verdragen op de huid. De tape is vochtbestendig, je kan er gewoon mee douchen of sporten.

Perinatale kinesitherapie, of pre en postnatale oefeningen, helpen om het lichaam voor te bereiden op de bevalling, het herstel na de bevalling en om het lichaam in conditie te houden.

We werken individueel per half uur, niet in groep.

Op voorschrift van de gynaecoloog of huisarts krijgt u 9 beurten terugbetaald door het ziekenfonds. We splitsen deze 9 beurten op in 2 delen :

  • Prenatale sessies
  • Postnatale sessies

 

pre en postnatale kine, Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

Prenatale sessies.

 Prenatale kine kan vanaf de 20e week van de zwangerschap. We leren u de juiste ademhalingstechnieken aan voor het opvangen van de contracties of weeën en we leren de juiste perstechniek aan. Verder leren we ook enkele oefeningen aan voor het versterken van de bekkenbodemspieren, wat belangrijk is voor na de bevalling. Allerlei kwaaltjes die kunnen voorkomen worden besproken, en indien mogelijk verholpen, ruglast is bv een veel voorkomende lastige kwaal tijdens de zwangerschap. Rugsparende aanwijzingen kunnen een enorme verlichting zijn!

 

Postnatale sessies.

Postnatale kine kan vanaf de 6e week na de bevalling, of bij een keizersnede vanaf de 10e week. Tijdens deze sessies gaan we het juiste spierevenwicht tussen rug –en buikspieren herstellen, en de verzwakte bekkenbodemspieren terug aansterken om problemen op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen. Verder worden tijdens deze sessies de juiste ergonomische houdingen bij het verzorgen, voeden en dragen van de baby aangeleerd om rug- en nekklachten te vermijden.

 

pre en postnatale kine, Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

Kinepraktijk Haneveld Kinepraktijk Haneveld els aerts

Kinderen leren spelenderwijs. Al bewegend ontwikkelen ze hun spieren, zintuigen en motoriek. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Meestal gaat dat vanzelf. Bij sommige kinderen is er echter sprake van vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Dit kan het gevolg zijn van een aandoening van de zintuigen, het zenuwstelsel of van het houdings- en bewegingsapparaat. Het kan ook komen door een tekort aan motorische ervaring. Soms is de oorzaak niet aanwijsbaar.

Bij elke leeftijd horen bepaalde vaardigheden. Door middel van onderzoek en gestandaardiseerde tests krijgen we een beeld van het motorische niveau. Als dit beduidend afwijkt van de gemiddelde waarden die specifiek zijn voor een bepaalde leeftijd en geslacht, wordt er een behandelingsplan opgemaakt en besproken.

 

Hoe gaat dat in zijn werk?

testing psychomotoriek Kinepraktijk Haneveld els aertsPsychomotorische testing :

  • Na een intake gesprek met de ouders wordt er bepaald welke testen er afgenomen moeten worden. De testing gebeurt op voorschrift van de huisarts, en in blokken van 1 uur. Na de testing wordt er een uitgebreid verslag opgemaakt, en wordt u verder verwezen naar een pediater voor overleg. De kinderarts bepaalt of u in aanmerking komt voor een verhoogde terugbetaling bij de mutualiteit.

behandeling psychomotoriek Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesistBehandeling:

  • In samenspraak met de ouders wordt een vast behandelingsuur afgesproken. Dit zal 1 of 2 maal per week zijn, afhankelijk van de situatie. Een behandeling duurt 30 of 60 minuten, ook afhankelijk van de situatie.
  • Soms worden er oefeningen mee gegeven om thuis uit te voeren. Het is belangrijk dat deze oefeningen op een regelmatig tempo gedaan worden, zo kan de therapie hierop afgestemd worden.
  • Psychomotorische behandelingen worden steeds multidisciplinair uitgevoerd. Dit wil zeggen dat we het belangrijk vinden een goed contact te hebben met andere hulpverleners : de logopedist, de zorgjuf of –meester op school, de psycholoog, de huisarts, de kinderarts, het CLB. Dit wordt echter steeds eerst besproken met de ouders.
  • Regelmatig wordt er een overlegmoment ingepland met de ouders om de evolutie te bespreken.

Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in de spieren. Door verscheidene oorzaken kunnen zich in de spieren pijnpunten ontwikkelen, Trigger Points of Triggerpunten genoemd. Deze punten veroorzaken pijn met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Indien de pijn uitstraalt naar een andere plaats dan waar het triggerpunt zich bevindt, noemen we dat referred pain.

Myofasciale therapie is een therapievorm die al lang bestaat, maar niet zo goed bekend is in België.

 

Triggerpunten kunnen op verschillende manieren behandeld worden :

Dry needling, Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

 

Dry needling.

Hierbij worden triggerpoints gedeactiveerd door het inbrengen van een naaldje. Een naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale kramptoestand wordt opgeheven en lokale ontspanning ontstaat. Deze techniek heet dry needling omdat er geen (vloei)stof geïnfiltreerd wordt. Er is geen enkel verband met acupunctuur.

strech en spray Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

 

Stretch and spray.

Koelen in combinatie met rekken. Hierbij wordt een koude spray op de huid gespoten. Direct hierna wordt de betreffende spier op rek gebracht waardoor triggerpoints gedeactiveerd worden.

 

pijnkaart-groot Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

 

Myofasciale release technieken.

Dit is een benadering waarbij fascie met zachte of stevigere technieken soepel gemaakt wordt. Fascie is de "lijm" waarmee alles in het lichaam aan elkaar verbonden is. Triggerpoints maken onderdeel uit van de fascie die in en om spieren(myo-) ligt.

 

Wanneer er teveel triggerpoints zijn om afzonderlijk te behandelen of wanneer stress of een te “actief” leven ervoor zorgen dat de triggerpoints blijven resisteren, zal de behandeling afgestemd worden op de totaliteit, en als een veralgemeende klacht bekeken worden. (Bv bij Fybromyalgie) .